Rollei Actioncam 420 4K een nieuwe Rollei topper?

27-11-2015 10:27

Rollei Actioncam 420 4K

4K filmen, je ziet steeds meer televisies die in staat zijn om op Ultra HD, of wel 2 en 4K, beelden te vertonen. En is dat mooi? Jazeker. Het is verbluffend gedetailleerd. Ik kan me nu indenken hoe het voor de ouderen onder ons is geweest toen men van de zwart wit televisie over ging op kleur.
 

De Actioncam kan niet achterblijven.

In navolging van GoPro hebben inmiddels meerdere sportcamera fabrikanten 2 en 4K toegepast in hun topmodellen, zo ook Rollei. De Rollei Actioncam 420 met 2 en 4K is inmiddels uitgebracht en wij hebben hem even bekeken.
 
Rollei actioncam 420 4k

De Rollei Actioncam 420 4K, prijsvechter.

De Rollei actioncam 420 4K is herkenbaar verpakt, een display doos met zichtbaar de Afstandbediening en de Camera. Aan de buitenzijde de specs. en alvorens hem uit te pakken zullen we de specs eerst benoemen;
  • 12 MP CMOS Sensor
  • 4K: 3840x2160 bij 10frames per seconde
  • 2K: 1920x1440 bij 30 frames per seconde
  • FullHD tot 60fps en HD tot 120 fps
  • Loop functie, Slow motion en Timelaps opnames
  • ingebouwd 2"TFT lcd scherm
  • opslag op micro-SD kaarten tot maximaal 32GB
  • gewicht 65gram zonder accu en waterdichte behuizing
  • WiFi
  • 170 graden groothoek lens
  • 1180 mAh accu tot maximaal 100 minuten opname tijd ( verwisselbaar)

 

4K, het is mogelijk maar;

Het feit dat de Rollei actioncam 420 4K opnames kan maken is leuk maar je moet geen wonderen verwachten, dat komt door de lage framerate van 10fps. Rustige opnames zonder veel snelheid zijn super scherp, echt wat je van 4K mag verwachten. Maar voor actieopnames met veel snelheid is het echt te weinig, je krijgt een schokkerig effect. Het is niet echt vloeiend. Dan kun je beter de 2K opname stand kiezen, ook hier heb je een prachtig gedetailleerd beeld 2 x zo scherp als Full HD. Dankzij de 30fps kun je ook echte actie opnames maken. Over Full HD en HD  zullen we het verder niet hebben behalve dat je met 120 fps natuurlijk mooie slowmotion opnames kunt maken.

 

Safety accessoires;

Rollei heeft iets nieuws bedacht om de veiligheid van de gebruiker te verbeteren. De Safety PAD. Deze pads zorgen ervoor dat wanneer je de camera bijvoorbeeld op je helm hebt staan en je valt de camera los schiet zodat de camera je geen ernstige verwondingen kan bezorgen. Denk maar aan M. Schumacher, hij is gevallen tijdens het skieen en men denkt dat zijn hersen letsel mede veroorzaakt is door zijn helmcamera. 

 

De Afstandbediening;

Waarom een afstandbediening zul je denken als er WiFi beschikbaar is? Op zich ook wel weer slim bedacht van Rollei, om de App op je smartphone te gebruiken moet WiFi aan staan. En laat WiFi nu één van de energievreters zijn die je accu duur ernstig kan verkorten. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon makkelijker om onderweg op de piste alleen maar een paar knopje in te drukken om opnames te starten en stoppen.. Je smartphone tevoorschijn halen is best omslachtig, handschoenen uit, telefoon pakken, weer opbergen etc. 

 

Opslag capaciteit

Deze is met 32GB redelijk begrenst, op Full HD kun je wel een uurtje of 4 opnemen, maar als je weet dat 4K 4x zoveel data maakt dan is het best beperkt. Bij 4K raden wij je ook aan om een snelle geheugenkaart te kopen. Anders kan het resultaat van je opnames best tegenvallen als je daar op bezuinigt. 

 

Bediening;

Net als bij de meeste sportcamera's eenvoudig en snel onder de knie te krijgen, met de handmatige bediening, de Wifi optie en de afstandbediening zit het op dat gebied wel snor.

 

Meegeleverde accessoires;

  1. Waterdichte kast ( 40 meter )
  2. Afstandbediening
  3. Release buckle
  4. TriPods
  5. 2 plakkers 9 1 recht, 1 gebogen )
  6. USB kabel
  7. Schroef
  8. Handleiding, ook in het NL
 
Voorlopige conclusie;
 
De Rollei Actioncam 420 4K is een kwalitatief prima camera die ook 4K opnames kan maken, Maar ga je echt veel 4K opnames maken van snelle sporten o.i.d. geef dan maar wat meer uit aan een camera die dat op 30 fps kan. Al is het natuurlijk ook wel zo dat de meeste mensen nog geen 4K kunnen afspelen op hun TV of PC. Ik denk dat de 2K voorlopig de beste UHDopname stand is.

Zijn prijs is zijn sterkste punt, voor 195 euro kun je hem al kopen bij OptiCam. De scherpe prijs gekoppeld aan de 2 jaar omruil garantie, bij Opticam zelfs 3 jaar!, zal er voor zorgen dat de goedkope merken uit China zolas de SJCAM lijn het moeilijker zal krijgen. De kwaliteit van Rollei is toch wel duidelijk beter, Het materiaal voelt goed, de safety Pads, de NL handleiding geven daar alle vertrouwen in.