Sportcamera kopen, waar moet je op letten?

17-10-2013 21:37

Voor je een sportcamera gaat kopen is het verstandig om voor jezelf duidelijk te hebben waar voor en hoe vaak gebruik ik hem? 

Wat voor actie ga ik opnemen?

  • bij hele snelle sporten is het aantal frames per seconde ( fps belangrijk ) De camera moet al die info wel snel en duidelijk op kunnen nemen. bij een te lage fps instelling kan het beeld blurrig ( wazig ) over komen. Dan is het soms zelfs verstandig om een lagere resolutie te nemen met een hogere fps.
  • Ga ik ermee snorkelen? dan zijn er weer hele andere eisen. Het kleuren spectrum onderwater is anders dan boven water, hierdoor kunnen opnames er een beetje saai uit zien, weinig kleur alles een beetje blauwig. Er zijn camera's zoals de ISAW lijn die hebben een software matig Rood filter ingebouwd.
  • Daardoor zie je weer natuurgetrouwe kleuren. Waar je ook aan moet denken is de fish eye lens die bijna alle sportcamera's hebben. wanneer er op de waterdichte kast dan ook nog een fish eye lens bescherming zit krijg je al snell een onscherp en vertekend beeld. Zoek dus een camera met een zo vlak mogelijke fish eye lens.
  • Is de camera wel waterdicht? of alleen maar tegen spatwater?

Wat voor geheugen kaartje moet er worden gebruikt?

  • bij hoge resoluties en hoge frame rates ( fps) is een klasse 6, liever nog een klasse 10 kaartje noodzakelijk. Als de lees en schrijfsnelheid niet genoeg is  dan blijft je beeld niet zo mooi als je zou willen. schokkerig .e.d.

Wat is mijn Budget?

  • Niet iedereen kan een GoPro Black Hero 3+ kunnen betalen, Het staat als een paal boven water dat dit goede camera's zijn, maar wie geen videoproductie maakt of fanatiek beelden bewerkt heeft de 4K optie helemaal niet nodig. Daarbij is de kale prijs van een GoPro wel redelijk maar als je hem wat accessoires wilt geven als een LCD scherm, open kast of extra accu, dan ben je al snel nog eens 100-200 euro kwijt  Kijk dan eens naar merken als  Rollei, ION, ISAW etc.daar kun je echt wel hele mooie beelden opnames mee maken. En vaak hebben deze camera's standaard een accessoire pakket wat bij GoPro extra gekocht moet worden. Laat je niet gek maken door de GoPro adepten. 

WiFi?

  • Makkelijk, je kunt de camera vaak instellen terwijl hij gewoon nog op je hoofd, helm of in de waterdichte kast zit. starten met opname en stoppen is makkelijk. Maar veel camera's  hebben daarvoor ook een afstandbediening. Alles live streamen naar de social media? leuk maar dan moet je wel je smartphone of tablet bij je hebben voor de connectie met internet. Het grootste nadeel van WiFi is dat het stroom vreet. Rollei heeft daar weer iets op bedacht. Zij hebben een WiFi module met ingebouwde accu. slim.

Waar koop je hem?

  • Er zijn altijd mensen die gaan naar de reguliere winkel en willen een camera vasthouden en uitproberen, dat is natuurlijk je goed recht maar vaak betaal je dan weer wat meer dan bij een webshop. Een goede webshop als Opticam kent een aantal voordelen; lagere prijs, uitstekende service en vakkennis. mijn ervaring met arendjan van Dolder eigenaar van opticam is prima, hij zegt wat hij doet en doet wat hij zegt. Altijd snel antwoord op vragen en als er iets kapot ging werd het snel opgelost.
  • Ik heb ook goede ervaringen met  Recordnow . Iets hoger in prijs als opticam.Maar verder ook prima.