Review GoPro Hero en Rollei S30 plus

03-11-2014 20:57

Vergelijking GoPro Hero en Rollei S30 Plus

Rollei S30 plus  

GoPro heeft een budget camera uitgebracht, wellicht omdat er vraag was naar een betaalbare GoPro camera. Want het staat natuurlijk als een paal boven water dat GoPro camera’s goed maar ook duur zijn. Nu is er dus de Hero, voor een verkoop prijs ergens tussen de 124 en 165 euro. In deze prijsklasse  zijn meer sport camera’s te koop. Wij gaan hier de Rollei S30 Plus eens vergelijken met de nieuwe budget camera van GoPro.

De nieuwe Hero is volgens GoPro een basis model van dezelfde kwaliteit als de grotere broers in de Hero 4 lijn. Door een aantal aanpassingen, lees downgraden, is de Hero op een prijsnivo gekomen waarmee GoPro zijn markt aandeel in het lagere markt segment wil vergroten.

Daardoor is de camera bijvoorbeeld goed te vergelijken met de Rollei S30 plus. De Hero is er vanaf 124 euro en de Rollei al vanaf 119,00.

Minder mogelijkheden:

Om de GoPro Hero op dat lage prijsnivo te krijgen heeft Gopro het aantal functies en gebruiksmogelijkheden beperkt. Zo heeft de GoPro een waterdichte kast vast om de camera heen gebouwd terwijl de Rollei geleverd wordt met een open frame én een waterdichte kast. Dit betekend normaal gesproken dat de geluidskwaliteit cvan de GoPro in droge omstandigheden altijd minder is dan de Rollei omdat deze in dat open frame kan worden geplaatst.

Ook bespaart GoPro kosten door de geen LCD scherm in te bouwen, dit is in mijn ogen een gemiste kans omdat veel concurrenten in deze prijsklasse dat wel hebben, zo ook de Rollei S30.

De Rollei is behalve het LCD scherm ook nog eens voorzien van WiFi, dus je kunt de S30 op 2 manieren bedienen en live meekijken via het scherm of via de gratis WiFi App. De GoPro moet helaas ook hier verstek laten gaan.

Het ontwerp van de camera’s is wel totaal verschillend, de Hero is een traditionele sportcamera, terwijl de Rollei een afwijkend model heeft dat je kunt vergelijken met de Sony sportcameras.

Accessoires:

De GoPro is traditioneel met slechts de hoogst nodige basis accessories uitgevoerd. 1x gebogen plakker, 1x rechte plakker met Quick release clip, een USB kabel, een vast aan de camera gemonteerde waterdichte kast en een open achterdeurtje om wat beter geluid te kunnen opnemen.

De Rollei S30 is wat ruimer uitgerust met zoals al eerder gezegd 1 x waterdichte kast, 1 x open frame, 1 x borstharnas, 1 x helmmontage met 2 stickers, 1 x Riem voor fietshelm montage, 1 x stuurbevestiging, 2 x montage armen, 1 x standaard tripod statief mount, handleiding en USB kabel

Beide merken bieden echter een groot aantal optionele accessories die deels zelfs uit wisselbaar zijn.

Om de GoPro met dezelfde accessories uit te rusten als de Rollei moet je toch weer een extra investering doen, alleen al een borstharnas en een stuurbevestiging kosten bij GoPro als snel 80 euro extra. Een scherm en WiFi is niet los te koop.

Beeldkwaliteit:

Is de Rollei voorzien van een 2 MP beeldsensor, heeft de GoPro een 5 MP sensor waardoor je zeker bij foto’s een beter resultaat mag verwachten. Al is 5 MP vrij weinig, een beetje telefoon heeft al meer aan boord. Voor het maken van een video-opname tot Full HD heb je gelukkig niet zoveel MP nodig en volstaat de 2MP van de Rollei om net als de GoPro Full HD 1080P met 30 fps te maken.

Daaronder heeft de GoPro nog 960P 30fps en 720P tot 60fps en moet de Rollei het doen met 720P met maximal 60 fps.

De GoPro heeft een nieuwe beeldoptie gekregen namelijk  SUPERVIEW, hiermee wordt het standaard 4:3 beeld kunstmatig opgerekt naar breedbeeld 16:9. In het midden blijft het beeld dan scherp maar aan de zijkant wordt de scherpte dan duidelijk minder. Ook heeft de GoPro Auto Low Light waardoor er bij minder licht ( als je ineens in een schaduwrijke omgeving komt ) het aantal frames wordt verminderd om langer licht op de Sensor te laten vallen waardoor de camera zich sneller aanpast aan de veranderde lichtsterkte. Door ieder frame dan te dupliceren blijft je framerate op 30fps staan.

De GoPro maakt dus foto’s met een hogere resolutie en reageert wat sneller op veranderende licht sterkte. De Rollei heeft ook gewoon Full HD opnames en de beeld kwaliteit daarvan is ook gewoon prima te noemen. Kijk hier maar eens naar een link voor een GoPro Hero opname en hier voor een Rollei S30 opname

Accu duur:

GoPro heeft een behoorlijk lange accu duur tot wel 2,5 uur, de Rollei komt tot ongeveer 100 minuten met WiFi uitgeschakeld. Met Wifi ingeschakeld kom je tot ongeveer 1 uur opnametijd.

Garantie en aftersales:

GoPro geeft 2 jaar garantie op fabrieksfouten en defecten en Rollei is op dat gebied duidelijk ruimhartiger. 24 maanden omruilgarantie, ook al heb je de camera zelf in het water laten vallen, je krijgt gewoon een nieuwe. Dat is eigenlijk wel uniek te noemen.

Conclusie:

GoPro doet met de Hero een poging om ook de onderkant van de markt te veroveren, GoPro staat bekend om zijn geode kwaliteit dus dat zal voor de Hero niet anders zijn.  Maar…. om de lage prijs te kunnen bieden laat GoPro een flink aantal functies vallen. Met name het weglaten van de Wifi optie en het LCD scherm zijn in mijn ogen een gemiste kans. Want andere merken zoals Rollei hebben dat wel standaard. Daarnaast krijg je ook nog eens een groter aantal standaard accessories bij Rollei. Dan moet GoPro het dus alleen hebben van de toch wel wat betere beeldkwaliteit. Als je het verschil tenminste ziet. Rollei is echt niet slecht op dat gebied.

Maar koop je wat extra accessories ben je zo 100-150 euro meer kwijt en dan kom je alweer in het duurdere segment uit, waar bijvoorbeeld Rollei en ISAW sportcamera’s aanbieden voor 250 euro met heel veel meer functie’s en betere specificaties dan de kale Hero.

De Hero heeft mij niet kunnen overtuigen er zijn genoeg andere merken in dit prijsvechters deel van de markt die meer opties bieden en completer zijn uitgevoerd zoals de Rollei S30 plus.

  • De specificaties:
  • GoPro Hero                                Rollei S30 Plus 
  • Full HD 1080 P 30 fps                 Full HD 1080P 30 fps
  • 960P 30 fps                                -
  • 720P 60 fps                                720P 30 en 60 fps
  • 5 MP sensor                               2 MP sensor
  • Géén Scherm                             LCD Scherm
  • Géén WiFi                                  WiFi
  • Waterdicht 40 mtr                     Waterdicht 10 mtr
  • Microfoon                                  Microfoon/luidspreker